На ФокусПоследни новиниСвят

Жозеп Борел: Путин ще бъде арестуван, ако посети страна член на Международния наказателен съд

Президентът на Русия Владимир Путин ще бъде арестуван, ако посети страна, която е член на Международния наказателен съд в Хага. Това заяви Върховният представител по външната политика и сигурност на Европейския съюз Жозеп Борел.

“Знаем, че Русия не признава юрисдикцията на съда. Ако президентът Путин посети една от 130-те страни които са подписали това международно споразумение, то той ще бъде арестуван във всяка една от тях. И това трябва да се вземе предвид много сериозно, защото можем да преговаряме за каквото и да било, но това решение на съда остава валидно и е тук. Тоест, президентът Путин ще бъде арестуван, ако посети някоя от тези 130 страни”, каза той.

Миналата седмица Международният наказателен съд съобщи, че е издал заповед за арест за президента на Русия Владимир Путин, за военни престъпления, поради участието му в отвличането на деца от Украйна.

„Счита се, че Путин е отговорен за военното престъпление на незаконно изселване на население (деца) и незаконен трансфер на население (деца) от окупираните части на Украйна към Руската федерация“, гласи съобщението на съда

Заповед за ареста има и на Мариа Алексейевна Лвова-Белова, Комисар за правата на децата в кабинета на президента на Руската федерация, по същото обвинение.

Според съда, има достатъчно доказателства да се счита, че двамата са участвали във военното престъпление на незаконно изселване на деца и съответно всеки от тях има отговорност за престъплението. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Остри коментари за нощната витата на Путин в Мариупол: Връщане на престъпник на местопрестъплението

Подобни статии

Back to top button