БългарияНа ФокусПоследни новини

Агенция “Насока”: ГЕРБ-СДС печели с 24,8%, ППДБ след тях с 24,1%

Десет дена преди изборите ГЕРБ-СДС води с 24,8%, а веднага след тях са ППДБ с 24,1%. Според проучването влизат 6 партии в Народното събрание, като партията на Стефан Янев “Български възход” минава бариерата. Това сочи проучване на агенция “Насока” по поръчка на “Булевард България” сред 1200 пълнолетни граждани между 7 и 14 март 2023 година. 

Разликата е едва 0,7%, а за 3-то и 4-то място спорят Възраждане и ДПС с разлика от 1%, като ДПС се нарежда 3-та с 13,2%, а Възраждане 4-та с 12,2%. При тях има допълнителна интрига, тъй-като голяма част от вота от чужбина идва именно за двете партии и няма как да бъде отчетен от социологията. БСП е 5-та с 6,2%.

“Български възход” има шансове да влезе според проучването, което я поставя на 6-то място с 4,2%. 

Останалите формации за сега остават извън палрамента, като Левицата на Мая Манолова и отлъчените от БСП е с 3,1%, а ИТН на Слави Трифонов е с 3%.

3.6% от решилите да гласуват посочват, че на 2 април ще отбележат „не подкрепям никого“ в интегралната бюлетина. Техният дял е отчетен при изчисляването на избирателната активност, но не участва в разпределението на изборните резултати.

Близо три четвърти (74%) от гласувалите за ГЕРБ-СДС на предишните избори (2 октомври 2022 г.) посочват, че и на предстоящия вот отново ще гласуват за тази коалиция. ГЕРБ-СДС губят позиции в София и в част от областните градове (където конкуренцията с ПП-ДБ е особено силна), но симпатизантите им към момента са по-мобилизирани от тези на основния им опонент ПП-ДБ.

Две трети (65.7%) от гласувалите преди пет месеца за Продължаваме промяната и малко над три четвърти (75.5%) от бившите избиратели на Демократична България на предстоящия вот ще гласуват за новото обединение ПП-ДБ. Новосформираната коалиция ПП-ДБ привлича гласове и от бившите избиратели на ИТН, както и от останалите по-малки формации от т.нар. „партии на протеста“.

ДПС е запазило най-висок дял от своите бивши избиратели. 88% от гласувалите за тях през октомври м.г. заявяват, че ще ги подкрепят отново.

Възраждане се откроява като една от малкото формации, мобилизирали подкрепа в своя полза в периода след октомври миналата година. В коренно различна ситуация е БСП, при която дори на този ранен етап се отчита спад в електоралната подкрепа. Вътрешните противоречия от конгреса на БСП отпреди месец и конфликтите след него водят до отлив на привърженици, които се преориентират в различни посоки. С появата си, Левицата задълбочава ерозията в електоралния дял на социалистическата партия.

Възраждане може да разчита на 80.7% от вота на гласувалите преди за формацията, а БСП – на едва половината от бившите си избиратели. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Кандидат-депутат на ДПС показа страхотни танцови умения (ВИДЕО)

Подобни статии

Back to top button