БългарияНа ФокусПоследни новини

Медиана: ГЕРБ печели изборите, Възраждане 3-ти, а хората искат редовно правителство

ГЕРБ-СДС печели изборите с 24,7%, почти 2% пред вторите ППДБ. Това сочи проучване на агенция “Медиана” за електоралните нагласи малко над седмица преди изборите. Изследването е проведено в периода 17-22 март с 978 пълнолетни граждани.

Обедиението “Продължаваме промяната – Демократична България” печели 23,1% от вота според проучването, а Възраждане става трета политическа сила с 14,5%. ДПС са четвърти с 13,2%. БСП също влизат в парламента с 8,6%.

Според “Медиана” в парламента ще влезнат и “Български Възход” на Стефан Янев и “Левицата” на Мая Манолова. Двете са с 4,5% и 4,3% съответно.

Под чертата остава “Има такъв народ”.

Същевременно, 65% от хората искат да се състави редовно правителство. Едва 7% искат да продължи да управлява служебното правителство, а 28% са отговорили с “безразлично ми е/не мога да преценя”.

правителство

Парадоксално, едва 19% искат ГЕРБ да се върне на власт (сами или в коалиция), 16% искат ППДБ да се върне на власт, а едва 10% искат ГЕРБ и ППДБ да управляват заедно. 35,6% от анкетираните не искат нито едно от посочените.

Румен Радев води сред политиците. На въпрос “Според вас, за кой от тези политици (независимо от вашите политически предпочитания и симпатии) бихте казали, че са наистина добри политици?” за Радев са отговорили “Да, добър политик е” 51% от анкетираните.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е втори с 24%, а след него е Стефан Янев с 22%. Лидерите на ППДБ Кирил Петков и Асен Василев са с по 16%.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

В агитационните пликчета на „Промяната“ – шпек, кашкавал и вафли „Боровец“?

Подобни статии

Back to top button