На ФокусПоследни новиниСпорт

МОК предлага да се върнат руски и беларуски спортисти в международни състезания при допълнителни условия

Международният олимпийски комитет предлага да се одобри отново участието на руски и беларуски спортисти в международни състезания, ако изпълнят определени условия.

От МОК  изискват те да се състезават под неутрален флаг, да не подкрепят войната в Украйна и да се подложат на допълнителни допинг тестове.

Според президентът на МОК Томас Бах това може да се случи само за индивидуалните дисциплини, а за отборните – санкциите трябва да продължат.

Русия излезе със становище по въпроса, като нарича предложението “унизително”:

“Обявените параметри са абсолютно неприемливи. Това е дискриминация по национален признак, както многократно отбелязват международни специалисти по правата на човека. Считаме, че предложените условия са лишени от правно основание и прекомерни. Категорично не сме съгласни с провеждането на допълнителни антидопингови процедури по отношение на руските спортисти”, отговориха от Руския олимпийски комитет.

Все още не е взето решение за участието на Русия и Беларус на Олимпийските игри във Франция през 2024 година. 

“Решение за участието на Русия и Беларус на Олимпийските игри ще бъде взето в подходящия момент и веднага ще бъде обявено. Не го отлагаме, просто трябва всичко да бъде внимателно обмислено”, заяви Бах, който застана пред медиите след заседанието на Изпълнителното бюро на МОК.

Запитан дали е водил разговори с Владимир Путин по темата, той отговори само с: “Не!”,

Както е ясно, МОК е изправен пред много тежка дилема, която може да разтърси системата на световния спорт. Над 30 държави, сред които САЩ и почти всички от ЕС, официално заплашиха, че може да бойкотират игрите, ако руски спортисти бъдат допуснати под каквато и да било форма в Париж.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

ЕС заплаши с нови санкции ако Русия разположи ядрени оръжия в Беларус

Подобни статии

Back to top button