БългарияНа ФокусПоследни новини

Северна Македония заличи българският клуб “Цар Борис III” в Охрид

Българският клуб “Цар Борис III” в Охрид ще бъде заличен от Централния регистър на Република Северна Македония (РСМ). Това съобщи бТВ, позовавайки се на решение на министърът на правосъдието Кренар Лога. 

Решението е било подписано днес, а мотивите са, че името на цар Борис III предизвиква напрежение и нетърпимост в македонското общество. Посочва се, че той е отговорен за престъпления, извършени по време на “българската окупация” на Македония през Втората световна война, когато са ликвидирани стотици граждани. 

Изтъква се и мнението, че “неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка”.

Припомняме, че секретарят на българския клуб “Цар Борис III” Християн Пендиков бе жестоко пребит на 19 януари. Той бе транспортиран в България и настанен за лечение във ВМА, където бе и опериран.

Преди две седмици и българския клуб “Иван Михайлов” в Битоля бе заличен с подобни мотиви. Той също бе жертва на посегателство, тъй-като бе запален от певецът Ламбе Алабаковски. Скоро след като бе заличен, Ламбе сключи сделка с прокуратурата и не бе наказан заради действията си.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Външният дълг на България се е увеличил със 10% спрямо януари 2022 година

Подобни статии

Back to top button