BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Украйна забранява на свои атлети да участват в олимпийски квалификации ако има и руски атлети

Украйна иска да забрани на украинските атлети да се състезават в спортни дисциплини, в които е разрешено и на руски и беларуски атлети. Става въпрос основно за квалификациите за Олимпийските игри в Париж от 2024 година.

Според Министърът на кабинета Олех Немчинов това означава, че някои украински атлети ще пропуснат да участват в Олимпийските игри. 

“Знаете ли, не бих го пожелал на никого. Но искам да кажа на нашите атлети, които считат, че заради решението на МОК да допусне руски и беларуски атлети, че те от своя страна не могат да присъстват и че кариерите им ще бъдат съсипани. Всъщност, животът на вас и вашите деца ще бъде спасен”, сподели Немчинов

Международният олимпийски комитет предложи вторник спортните федерации да разрешат руски и беларуски атлети да се състезават в индивидуални дисциплини като неутрални, без символи на нацията. Украйна настоя за пълна забрана, която вече съществуваше откакто започна руската инвазия.

Министърът Олех Немчинов сподели, че решението е взето да се разрешава на украински атлети да участват само в дисциплини, в които няма никакви руснаци. Но все още няма публикувано решение на правителството и не е ясно точно как ще се въведе забраната. 

Засега предложението на МОК не е задължително и самите федерации решават – като очакването е много от тях да продължат да изключват руски и беларуски атлети. 

Не е ясно как точно ще се въведе решението

Не е ясно и как ще се отрази решението на Украйна към различните дисциплини – тъй-като например гиманстиката провежда отборнтие и индивидуални занимания на едно и също място. А при тениса едни и същи руски и беларуски тенесисти играят индивидуални двубои срещу украинци, но им е забранено участие в отборните състезания.

Украйна вече бойкотира квалификациите за джудо от миналата година, тъй-като федерацията по джудо разреши на руснаците да се състезават като неутрални. 

Засега Международната асоциация на лекоатлетическите федерации е заявила, че ще продължи да не разрешава на руски и беларуски атлети да се включват в състезания по лека атлетика “в близкото бъдеще”.

Официални източници от Украйна не изключват все още пълен бойкот на олимпийските игри през 2024 година.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Лукашенко: Полша се готви да нападне Беларус, задава се Трета световна война

Подобни статии

Back to top button