BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

ОПЕК+ обяви изненадващо намаляване на производството на петрол, цените скочиха

Саудитска Арабия и държавите от ОПЕК+ изненадващо обявиха, че ще намалят произвдоството си на петрол с 1,15 милиона варела на ден. Организацията, която включва Русия, заяви, че целта е “стабилност на пазарите”. 

Цените се вдигнаха с близо 8% след решението, а Саудитска Арабия заяви, че целта е намалението да продължи до края на 2023 година. Русия също реши да намали своето производство с 500,000 барела на ден.

Счита се, че цените на петрола могат да достигнат 100$ за барел след ходовете, които може да са отмъщение за западните санкции. Аналисти предупреждават, че това може да обърне тенденцията за спадане на инфлацията и тя отново да почне да се вдига.

Други смятат, че петролният картел цели да избегне срив в цените, както през 2008, когато петролът спадна над 5 пъти за 6 месеца.

Според други експерти, това е продължение на конфликтът между Саудитска Арабия и САЩ

САЩ заяви, че този ход не е полезен, предвид несигурността на пазарите.

“Не мислим, че подобни намаления са разумни в този момент, поради несигурността на пзаарите. Заявили сме това съвсем ясно. Концентрираме се върху цените за американските потребители, не барелите”, каза говорител за Националния съвет по сигурност на САЩ. 

През октомври, предишното решение на ОПЕК+ да намали добивът бе посрещнато критично от САЩ. Президентът Джо Байдън заяви, че ще има “последствия” за Саудитска Арабия. Но след сделките с Китай, които бяха сключени преди няколко седмици, САЩ смекчава своята риторика. 

Очаква се този ход да е полезен за Русия

Според САЩ има необходимост за намаляване на цените на петрола за да се спре икономическия растеж на Русия и да се предотврати финансирането на война на Владимир Путин в Украйна. Тъй-като се очаква сериозно вдигане на цените на петрола, това ще подпомогне именно руската инвазия. 

Преди решението, официални лица от САЩ бяха обявили, че едностранното решение на Русия да намали своето производство е знак, че отношенията им с ОПЕК+ са на по-слабо ниво. Но обявеното от неделя общо намаление е знак, че Саудитска Арабия все още действа редом с Руската федерация.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Джо Байдън: Трансджендър американците са душата на нацията

Подобни статии

Back to top button