На ФокусПоследни новиниСвят

Официално: Финландия е част от НАТО

Финландия официално стана член на НАТО. Турция и Унгария ратифицираха членството на държавата миналата седмица, а външните министри на НАТО се събраха на двудневно заседание, на което официално я приеха. 

Финландия започна да говори за членство в НАТО още през януари 2022 година, а през февруари 2022 се инициира проучване на настроенията в държавата като отговор на инвазията на Русия в Украйна. През април 2022 година Финландия заяви, че членството е в техен интерес и на 15 май 2022 година премиерът Санна марин каза, че формалният процес по включване в НАТО започва.

Членството бе блокирано от Турция, която даде вето на Швеция и Финландия едновременно. Причината бе, че според президента Ердоган те дават убежище на кюрдски терористични групировки и не желаят да ги екстрадират. След дълги преговори бе одобрено членството на двете държави, ако изпълнят условия в подписан тристранен договор. 

Турция продължи да блокира Швеция, която позволи на своята територия демонстрация, която включваше изгаряне на Корана, но вдигна ветото си от Финландия миналия месец.

Знамето на Финландия ще бъде издигнато пред централата на НАТО в Брюксел и така алиансът ще наброява вече 31 държави.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че тази седмица е историческа – Финландия се присъединява към НАТО в деня на 74-ата годишнина от подписването на договора за основаването на Алианса.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Сдружението „Цар Борис III“ официално е заличено от Централния регистър на РСМ

Подобни статии

Back to top button