BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Полша спира да внася зърно от Украйна заради протести на фермери

След протести, подобни на тези в България, Полша и Украйна са се разбрали да спрат временно внасянето на украинско зърно. 

Договорката е станала между новият министър на земеделието на Полша Робърт Телъс и украинският министър Микола Солский. Телъс пое постът, след като неговият предшественик подаде оставка заради протестите на фермерите.

Фермерите протестираха в Полша, изисквайки финансови компенсации заради масовият внос на украинско зърно. 

Европейската комисия прие временна мярка, която позволи безмитов внос на зърно от Украйна, която пренасочи около половината от своят износ към Полша, Унгария, Румъния и България. Комисията прие да изплати компенсации, но те не бяха на нивото, което изискват фермерите. Бившият земеделски министър на Полша Хенрик Ковалчик изискваше от ЕК да върне тарифите и да спре безмитовия внос, но не получи съгласие от Европа. Скоро след това подаде оставка.

“След като стана напълно ясно, че основните изисквания на фермерите няма да бъдат изпълнени от Европейската комисия, аз направих решението да подам оставка като министър на земеделието”, заяви той

Украинският министър намекна, че виновни за ситуацията са Русия

“Ситуацията е трудна за украинските и полските фермери. Всички знаем кой е виновен, но трябва да решим този проблем. Украинската страна ще спре да изнася зърно, царевица, рапица и слънчоглед за Полша до началото на следващия сезон”, заяви Солский

Масови протести в Румъния също искат промяна на правилата на ЕС или финансови компенсации за щетите от вносът на украинско зърно. Румънските фермери настояват за връщане на митата за внос и стриктен контрол на всеки влязъл от Украйна камион.

Протестите продължават и се очаква фермерите да са в Букурещ и да блокират пътища през идната седмица.

В България протестите стихнаха, след като ЕК обеща да отпусне 56 милиона евро компенсации, но нашите зърнопроизводители заявиха, че ще търсят допълнителни финансови средства, защото тези не стигат за да покрият щетите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Франция и Германия ще съдят Унгари заради анти-ЛГБТ закон за непълнолетни

Подобни статии

Back to top button