Модерни рецепти за салати през идното лято
Иде топлото време и с него за много хора това означава едно – сезонът на салатите се е върнал! За много от нас е достатъчна една шопска салата с пресни продукти от градината, но какво да правим ако се чувстваме креативни и ни се яде салата?
Предлагаме ви няколко модерни рецепти за салати, които да изпробвате през идния сезон:
1. Салата Бурата
Необходими продукти:
• Домати – 1 бр.
• Сирене Бурата – 1 бр.
• Кедрови ядки – 30 гр.
• Босилек – 1 стрък
• Песто – 2 с.л.
• Рукола – 50 гр.
• Балсамов оцет
• Сол
За тази салата е важно доматите да са селски розови големи домати. Те са много по-ароматни и по-вкусни! Препоръчително е да са обелени и се режат на колелца.
Кедровите ядки се минават през тигана. Печените ядки са по-хрупкави и добавят пушен аромат.
Наредете доматите в чиния, като в средата поставите сиренето Бурата, добавете руколата и няколко листенца босилек, поръсете с кедровите ядки. Овкусете с песто, редуциран балсамов оцет и сол.
2. Салата с кайсии
Необходими продукти:
• Кайсии – 4 бр.
• Салати микс – 60 гр.
• Бейби домати – 6 броя
• Кашкавал – 2 филийки
• Орехи
• Семена от чия – 1 с.л.
За дресинга:
• Лимон – сок от ½ лимон
• Балсамов оцет – 1 с.л.
• Мед – 2 с.л.
• Сол – 1 щипка
В малка купичка смесете всички съставки на дресинга и ги разбъркайте до хомогенна смес.
Поставете в голяма купа салатите микс и нарязаните на половина бейби домати. Полейте ги с ¾ от дресинга и хубаво разбъркайте.
Запечете кашкавала в тиган на висока температура от двете страни с малко мазнина. Нарежете го и го поставете отгоре в салатата. Около него наредете кайсиите и орехите. Поръсете със семената от чия и изсипете останалата част от дресинга.
3. Салата със спанак и ягоди
Необходими продукт:
• Орехи – ¾ ч.ч.
• Червен лук – ½ глава
• Бейби спанак – 300 гр.
• Ягоди – 250 гр.
• Сирене Фета – ¾ гр.
За дресинга:
• Балсамов оцет – ¼ ч.ч.
• Зехтин – 3 с.л.
• Маково семе – 1 ½ с.л.
• Мед – 1 ½ с.л.
• Дижонска горчица – ½ ч.л.
• Сол – ½ ч.л.
• Черен пипер – 1 щипка
Предварително мариновайте лука за около 30 минути. Нарежете го на тънки полумесеци, сложете го в купичка и го покрийте с малко вода, лъжичка мед, малко балсамов оцет, зехтин, сол и черен пипер. Оставете го в хладилника, докато ароматите се смесят.
Запечете орехите в тигана върху хартия за печене, докато придобият приятен печен аромат и потъмнеят леко.
В отделна купа добавете всички съставки за дресинга и разбъркайте до хомогенна смес.
В голяма купа поставете спанака и отцедения червен лук и ги разбъркайте с ¾ от дресинга. Накрая наредете отгоре нарязаните ягоди, натрошеното сирене и печените орехи и добавете останалата част от дресинга.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО
Цветница е! Отбелязваме големия християнски празник Вход Господен