БългарияЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Как са се изписвали яйцата в миналото?

В Страстната седмица Националният етнографски музей ни дава възможност да изпишем яйца както са го правели нашите прадеди.

Главно действащо лице в инициативата е музейният педагог Росица Балтаджиева, която разказва традиционните методи и ги предава на най-малките, за които са организирани специални работилници.

Всичко започва с беседа, в която децата се запознават с празника – какъв е сега и как е бил честван преди години. След това обръщат специално внимание на яйцата – какво и защо се е изобразявало върху тях. Накрая се преминава към съществената част, в която музейните педагози показват метода на изписване и децата започват да действат сами.

Снимка: БГНЕС

“Това не е никак лесно и отнема много време“, споделя Балтаджиева.

За изписването на яйцата се работи със свещи, с восък, който се слага в писеца и след като се нагрее започва самото изписване. Росица Балтаджиева показа заготовка – яйцето с восъка и след като се нагрее на свещичката и восъкът падне, белият отпечатък остава на яйцето.

яйца, Великден, Страстна седмица, Етнографски музей
Снимка: БГНЕС

„На децата определено им харесва, забавно им е и самият факт, че има такива, които се връщат със своите родители, говори за тяхното удоволствие от работилничката“, разказва педагогът в Етнографския музей.

 

Снимка: БГНЕС

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Започва Страстната седмица! Велики понеделник е!

Подобни статии

Back to top button