BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Украйна кани чужди пилоти на Ф16 да дойдат да се бият за украинската армия срещу Русия

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников е поканил чужди пилоти на изтребители Ф16 да се бият за украйнската армия. 

Резников заяви, че чужди професионални войници, които имат желание и опит да работят с новите танкове и системи, предоставени от съюзниците на държавата, могат да дойдат да работят в Украйна.

“Това важи и за пилоти. Ако има пилоти, които знаят как да летят с Ф16 и са готови да се включат във войната, чуждестранният легион е готов да ги приеме”, заяви той

Украйна е заявявала преди своето желание да получи изтребители Ф16 от западните си съюзници, тъй-като те се използват от голям брой западни страни. Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг не изключи възможността това да се случи, но засега Украйна е получила само изтребители МиГ-29 от Полша и Словакия. 

Според Серхий Холубцов, изтребителите МиГ-29 са “важна стъпка” в подкрепата, но не съответстват на изискванията на Украйна. Той счита изтребителите Ф16 за четири или пет пъти по-ефективни от съветските самолети. 

Дания вече обмисля даряването на изтребители

Дания вече е заявила, че ще реши дали да дари своите изтребители Ф16 през лятото. Министърът на отбраната Трулс Лунд Поулсен каза по-рано днес, че това трябва да се случи заедно с още няколко държави.

Поулсен също така смята да води диалог със САЩ преди да се вземе решението да бъдат дадени изтребителите на Украйна, но смята, че този диалог ще бъде съвсем кратък. 

През януари САЩ заяви, че няма да даде самолетите. Запитан от репортери дали ще изпълни изискванията на Зеленски, президентът Джо Байдън отговори с една дума: “Не”. Впоследствие, посланикът на САЩ пред ООН Томас Грийнфилд поясни, че не се разглежда тази възможност, защото украинските военни нямат възможностите да поддържат или ползват изтребители.

Първоначалните оцени бяха, че ще са нужни поне 18 месеца, за да могат да бъдат изпратени изтребителите на Украйна.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

България е предложила да дари изтребителите си на Украйна

Подобни статии

Back to top button