BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Украйна очаква 115 милиарда долара финансова помощ от международни партньори

Украйна очаква да получи 115 милиарда долара дългосрочна финансова помощ от международни партньори за да бъде осигурена финансовата стабилност на държавата. Това заяви премиерът Денис Шмихал днес в своя канал в Телеграм след като присъства на кръгла маса за подкрепата към Украйна в Световната банка.

Според него тази помощ ще е ясен знак за Русия, че съюзниците на Украйна ще я подкрепят колкото е необходимо до пълна победа.

Той посочи, че основна тема на визитата е мобилизацията на ресурси за възстановяването на Украйна. 

“Започваме проектът по възстановяването още сега. През 2023 ще са необходими 14 милиарда долара за  бързи проекти по реконструкция. Ще преговаряме с партньорите за да привлечем нужните финанси това лято. По този начин, ще изпълнил всичките задачи в петте приоритетни зони за възстановяване”, каза премиерът.

Визитата на Шмихал във Вашингтон започна сряда и включваше срещи със Световната банка и Международният валутен фонд. Той също така ще се срещне и със секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин, както и секретарите по търговия и финанси. Премиерът има среща и с ръководството на Европейската инвестиционна банка.

Европейският съюз също участва във възстановяването на Украйна

Европейският съюз вече е заявил своята подкрепа за възстановяването на Украйна след войната. ЕС вече е подкрепил държавата с 50 милиарда от началото на войната, което включва пакет за финансова подкрепа на стойност 18 милиарда евро през 2023 година. Според председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, усилията по реконструкцията на Украйна трябва да бъдат част от нейният път към членството и в Европейският съюз. 

Япония също е дала 470 милиона долара за възстановяване на енергийната инфраструктура и е заявила готовност да даде допълнителна помощ за премахване на мини и отломки.

Общата цена на възстановяването

По-рано през март Световната банка заяви, че общата цена на реконструкцията на Украйна ще е около 411 милиарда долара. Това включва цената за възстановяване на щетите от едногодишния период от началото на войната, включително инфраструктура, щетите върху живота на хората и цената да бъде построено “по-добре”. 

Сумата е 2,6 пъти повече от БВП-то на Украйна през 2022 година и е значително по-висока от предварителната оценка през септември 2022, която оцени щетите на стойност 349 милиарда долара.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Вашингтон: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

Подобни статии

Back to top button