BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

ЕС отхвърли забраните от страна на Полша и Унгария за внос на зърно от Украйна

Европейската комисия отхвърли забраните на Полша и Унгария на зърно и други храни от Украйна. Двете държави бяха забранили зърнени продукти, млечни, захар, плодове, зеленчуци и месо за да защитят земеделските си сектори от евтиния внос. 

Според Европейската комисия подобни двустранни търговски сделки не могат да се правят от отделни държави членки. Комисията все още не е изяснила какви мерки ще се предприемат срещу двете държави.

“В тези трудни времена е критично да се координират всички решения вътре в ЕС”, сподели говорител на ЕК

Забраната на Полша и Унгария

Полша и Унгария обявиха забраната на внос тази събота, в отговор на масови протести от страна на фермерите в двете държави. Полския министър на икономиката и технологиите Валдемар Буда заяви, че забраната ще обхване внос, както и стоки, които преминават през Полша. 

ЕС позволи безмитов внос на зърно от Украйна миналата година за да помогне то да достигне други държави по време на войната с Русия, но изнесеното зърно създаде проблеми в други държави, където цените на стоката паднаха твърде много. Полските фермери смятат, че защото Украйна не трябва да спазва същите правила спрямо пестициди, замърсители и други регламенти на ЕС, безмитовия внос е нечестна конкуренция.

Полския зам.-министър на външните работи Павел Яблонски заяви, че целта не е да има постоянна забрана, а просто мерки зърното, което не е предназначено да остане в Полша, да достигне до държавата, към която е насочена.

Унгария също е заявила, че се налага да се предприемат мерките, поради липса на действия от страна на Европейския съюз.

Говорителят на Комисията от своя страна заяви, че ще се разгледа законовата основа, на която се правят тези забрани.

“Трябва да се знае, че търговската политика е компетенция само на ЕС и едностранните действия от страна на държавите-членки не са възможни”, каза той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Полша и Унгария забраняват вноса на зърно от Украйна

Подобни статии

Back to top button