BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

БРИКС се разширява за да бори запада, 19 нови държави искат да се присъединят към съюза

19 държави са изявили желание да се включат към групата БРИКС, която се подготвя за ежегодната си среща на върха в Южна Африка. 

Съюзът, който в момента има за състав Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, в началото представляваше съюз на най-бързо развиващите се икономики в света. 

Според Амил Сууклал, посланик от Южна Африка към БРИКС, 13 държави са подали формално молба за членство, а 6 други са изявили неформално интерес. Той все пак заяви, че БРИКС няма официален начин за разширяване и тепърва трябва да се изясни по какъв модел може да стане това.

Две от държавите, които са изявили формално желанието си за членство са Иран и Саудитска Арабия.

Китай предложи миналата година да се обсъди възможността за разширение, с цел да се противопостави на господството на западните държави в ООН. 

Другите държави в БРИКС се притесняват, че приемането на нови членове може да намали тяхното влияние, особено след като БВП-то на Китай е над два пъти по-голямо от общото БВП на останалите държави-членки.

БРИКС иска да се конкурира с Г7 и Световната банка

Съюзът заяви, че има за цел да се противопостави на световното господство на Г7, групата на 7-те най-богати индустриализирани държави в света. Тя представлява Великобритания, Германия, италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Русия бе част от групата до 2014, когато бе изключена поради анексирането на Крим.

БРИКС създаде своя банка през 2014 година, наречена “Нова банка за развитие”, с капитал от 50 милиарда долара. Целта и бе да бъде алтернатива на Световната банка и Международният валутен фонд. Банката създаде механизъм за ликвидност, с който подпомага затруднени членки с плащанията. Това е част от причината нови държави да искат да се включат към съюза.

Египет, Обединените арабски емирства, Уругвай и Бангладеш вече са закупили дялове от банката и се очаква Саудитска Арабия и Иран да последват с инвестиция.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Без решение от Европа за украинското зърно, Комисията настоява да отменим забраната за внос

Подобни статии

Back to top button