На ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски разговаря с президента на Китай Си Дзинпин за първи път от началото на войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе първия си телефонен разговор с президентът на Китай Си Дзинпин от началото на войната. В резултат от разговора, Украйна ще изпрати посланик в Китай, а Китай ще изпрати пратеник на мира, който да се запознае с проблемите в страната и детайлите на войната. 

Зеленски определи разговора като “дълъг и дълъг и съдържателен”.

“Този разговор, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат силен тласък на двустранните ни отношения”, написа украинският президент в Туитър.

Китайското външно министерство заяви, че разговорът между двамата президенти е бил иницииран от украинската страна. Според представителя на украинския президент Сергей Никифоров разговорът е продължил почти един час.

На 24 февруари Китай представи мирния си план за Украйна, който призовава за незабавно прекратяване на огъня. Тъй като той не предвижда изтегляне на руските войски от украинска територия (т.е. би довел до фиксиране на сегашната фронтова линия като де факто нова граница), планът беше подложен на критики от украинските официални лица и Запада. Но лично Зеленски се въздържа от остри критики.

На 20 март Си отиде в Москва, където по време на срещата руският президент Владимир Путин изрази подкрепа за мирния план на Пекин. В същото време КНР заяви, че Си Цзинпин възнамерява да разговаря със Зеленски по телефона, след срещата в Москва, а след това последва мълчание по въпроса.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски критикува варварски руски удар по музей

Подобни статии

Back to top button