На ФокусПоследни новиниСвят

Българите в РСМ не бяха включени в работната група за конституционните промени

Българите в Северна Македония не бяха включени в работната група за конституционните промени на страната. 

В четвъртък се проведе учредителната сесия на работната група, която трябва да подготви предложение за вписването на българите в конституцията, което е условие за начало на преговорите за членство на страната в Европейския съюз.

Работната група има 23-ма члена, от които 10 експерти, 10 са предложени от политическите партии и трима са членове на различни институции. В състава й обаче няма представители на българите в РСМ, каквото искане беше отправено официално до премиера Димитър Ковачевски в сряда. 

Членовете на работната група избраха единодушно за председател Маргарита Цаца Николовска – бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, а за заместник-председател – Байрам Положани – бивш съдия в Конституционния съд и професор по конституционно право.

Опозиционните партии, сред които и най-голямата ВМРО-ДПМНЕ, отказаха участие в работната група и остават твърдо на позицията, че няма да подкрепят конституционните промени и те няма да бъдат гласувани по време на този парламентарен мандат.

В приветствието си към участниците в работната група президентът Стево Пендаровски повтори своята позиция, че е за промени в основния закон и вписването на българите в конституцията на страната.

„Аз участвам чрез свой представител и с това ясно заявявам политическата си позиция, че съм за тези конституционни промени, смятам, че те не са нещо страшно за нас и смятам, че държавата няма да рухне, ако внесем [в конституцията] българите заедно с останалите шест-седем народа.”

Според него е добре, че тази процедура ще се проведе пред обществото „и ще се види, че няма скрити цели, никой не трябва да се страхува, че ще се направи нещо извън това, което вече е въведено в преамбюла и в нормативната част от конституцията за всички останали етнически общности”, като няма да има разлика за българите, пише БГНЕС.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Еди Рама: Трябва да държим Сърбия много близо до ЕС

 

Подобни статии

Back to top button