ЛюбопитноНа ФокусПоследни новиниСвят

Египет: Клеопатра е била със светла кожа и елинистични характеристики

Министерството на антиките на Египет настоя, че Клеопатра е имала „бяла кожа и елинистични характеристики“. Причина за изявлението е документален филм на Netflix, изобразяващ прочутата красавица на античността като чернокожа.

“Кралица Клеопатра”, продуциран от Джейда Пинкет Смит и с участието на Адел Джеймс, трябва да бъде пуснат в стрийминг платформата на 10 май. „Като последният фараон на Египет, Клеопатра се бори да защити своя трон, семейството и наследството в тази документална драма, включваща възстановки и експертни интервюта“, казва сайтът на Netflix в анонса на предстоящата продукция.

Но още преди излизането си на екран, „Царица Клеопатра“ вече предизвика буря от спорове в северноафриканската нация. Онлайн петиция, обвиняваща продукцията в пренаписване на историята, вече събра повече от 40 000 подписа. И в страна, в която се призовава за забрана на Netflix заради съдържание, което се смята за обидно за Египет или за „неговите семейни ценности“, депутатката Сабура ал-Сайед отново призова парламента да забрани платформата.

В четвъртък министерството на антиките се намеси в спора, публикувайки обширно изявление, включващо изявления на експерти, според които всички са съгласни: Клеопатра е имала „бяла кожа и елинистически характеристики“. „Барелефите и статуите на кралица Клеопатра са най-доброто доказателство“, се казва в изявлението, украсявайки текста си с илюстрации, показващи Клеопатра с европейски черти.

За Мустафа Вазири, ръководител на Върховния съвет по антиките, изобразяването на известната кралица като черна е „фалшифициране на египетската история“. Той настоява, че няма нищо расистко в тази гледна точка, която е мотивирана от „защитата на историята на кралица Клеопатра, важна част от историята на древния Египет“.

Коментатори в Египет често осъждат кампаниите сред предимно афро-американски групи, които претендират за произхода на египетската цивилизация. Клеопатра принадлежала към македонската династия Лагиди, произлизаща от Птолемей, един от генералите на Александър Велики, който основал династията на Птолемеите на брега на Нил. Докато легендата приветства кралицата, родена около 69 г. пр. н. е., като велика красавица, външният й вид и цветът на кожата й са до голяма степен подлагани на тълкуване. Документален филм на BBC от 2009 г. твърди, че Клеопатра има африканска кръв, твърдение, което мина без инциденти. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Иван Динев – Устата възпява в нова песен жените с бради и Национален фонд „Култура“ (ВИДЕО)

 

Подобни статии

Back to top button