БългарияНа ФокусПоследни новини

Сарафов за съмненията за инсценировка на атентата: Това е нечистота

Части от секундата са спасили обвинител № 1 Иван Гешев и останалите пътници в автомобила от летален край. Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов преди съвещанието по казуса в Министерския съвет. 

“Въпрос на частици от секундта е било взривът да бъде посрещнат с широката част на автомобила, а не с предния десен калник и фар. Мнението на всички експерти, включително и на израелския ексерт е че тези метални сачми са поставени там с идеята да пробият автомобила, бронировкта и да убият намиращите се в него пътници”, категоричен бе Сарафов. 

Експертизите на взривното устройство показват, че то е изготвено самоделно, посочи шефът на НСлС. 

“Не е взривно вещество, което да е фабрично, да е на разположение в армията или да е произведено в някои от нашите оръжейни заводи. Това отново говори за максимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество. Той умее да изготви взривно вещество, умее така да заложи бомбата, че да има насоченост, да има осколки и да се взриви в изключително подходящ момент”, посочи Сарафов. 

Разследването до момента показва, че бомбата е активирана електронно. Въпреки това извършителите са имали визуален контакт с пътя, смята Сарафов. 

“Това устройство може да се задейства и от голяма дистанция, през мобилен оператор, но със сигурност някой е имал визуален контакт, защото бомбата се е взривила в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с бомбата”, заяви още заместникът на обвинител № 1. 

Борислав Сарафов определи появилите се в публичното пространство твърдения, че атентатът е инсцениран като “нечистота” и отрече появилата се в медиите информация, че вече има намерено второ взривно устройство по друг евентуален маршрут на главния прокурор. 

Разследването по случая продължава. Събират се още веществени доказателства, като за целта се използват и следови кучета. На много места по маршрута има камери, чиито записи са иззети и продължават да се изземат, стана ясно от думите на Сарафов. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Офицер от запаса: Взривът е поставен за всяване на суматоха, аматьорска работа

 

 

Подобни статии

Back to top button