BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

13-годишният ученик убил 9 души в училище в Сърбия планирал атаката с месеци, имал лист с имена за убиване

13-годишният Коста Кечманович, който по-рано днес в Сърбия застреля 9 души в своето училище, е имал подробен план как да влезе в училището и кои ученици да убие. Счита се, че е планирал атаката поне месец предварително, съобщават от полицията в Белград. 

След като е извършил убийствата, нападателят сам се е обадил да се предаде в полицията и е изчакал в двора на училището. Впоследствие той е заснет от фотографи как бива ескортиран от полицията извън училището.

Плановете са били изключително детайлни и са приличали на “рисунка от хорър филм или видео игра”. Той също така е имал две петролни бомби, които е планирал да използва за да взриви училището. Полицията е иззела и лист, на които ученикът е изписвал имената на ученици, които смята да убие, както и от кой клас са децата.

Ученикът днес стреля с оръжията на баща си и уби 8 деца, както и 1 учител. Също така е успял да рани 6 други деца и своя учител, преди да бъде спрян от полицията. Полицаите са го отвели от училището и все още се чака информация какво ще се случи с него. Бащата също е арестуван и твърди, че оръжията са били заключени

Кечманович е влезнал в училището и пътят му е бил препречен от охраната. Ученикът го е застрелял и така охранителят е бил първата му жертва. Местният кмет Милан Неделкович заяви, че с героичната си постъпка охранителят вероятно е спасил живота на много други деца. 

След като е преминал през охраната, ученикът е почнал да стреля напосоки. Първо е уцелил три момичета в коридора, след което е влезнал в час по история и е застрелял учителя и 5 ученици. 

Подобни инциденти са рядкост в Европа, а Сърбия има стриктни закони за притежанието на оръжия. Въпреки това, държавата е 3-та по брой оръжия на глава на населението – пред нея са само Йемен и САЩ. 

В САЩ миналата година имаше 300 стрелби в училища, което постави нов рекорд и достигна на практика по 1 стрелба за всеки един учебен ден.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Стрелба в училище в Белград: седмокласник отне 9 живота

Подобни статии

Back to top button