На ФокусПоследни новиниСвят

Европейският парламент ще гласува Истанбулската конвенция да се приеме на ниво ЕС

Европейският парламент по-късно днес ще гласува приемането на Истанбулската конвенция на нивото на ЕС.

Съветът на ЕС да приключи процеса по ратификация на Истанбулската конвенция. Това сочи дневният ред за предстоящото заседание на евродепутатите в Страсбург, цитиран от БТА.

Говорител на Европейската комисия днес поясни, че се предвижда решението в Съвета на ЕС да бъде прието с квалифицирано мнозинство. За постигането на такова мнозинство е нужна подкрепата на поне 15 от 27 страни.

Той не отговори на въпрос дали държавите, които не са ратифицирали конвенцията, ще бъдат длъжни да я прилагат след приемането на очакваните решения на равнище ЕС.

Шест години след като ЕС подписа конвенцията – първия правно обвързващ международен способ за предотвратяване и борба с насилието над жени и момичета – и въпреки многобройните призиви на мнозинството от евродепутатите, документът все още не е ратифициран заради отказа на няколко държави, се отбелязва в съобщение на Европейския парламент.

Становището на Съда на ЕС от 6 октомври 2021 г. потвърди, че ЕС може да ратифицира конвенцията, дори без съгласието на всички държави от ЕС, се допълва в текста. Уточнява се, че Съветът на ЕС иска съгласието на Европейския парламент, за да приключи процеса.

Мнозинството в ЕП призова България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия да ратифицират конвенцията незабавно.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Депутат от Украйна заби кроше на руски делегат по време на среща в Турция (ВИДЕО)

Подобни статии

Back to top button