На ФокусПоследни новиниСвят

Британският крал Чарлз е православен в сърцето си

Нередактиран текст от Фейсбук страницата на Кристиян Шкварек:

Грамадно медийно внимание върху коронацията и всичките й аспекти днес, а всъщност единственото интересно нещо за българите покрай коронацията на Чарлз Трети според мен е особеното му отношение и любов към Православието.
Новокоронованият крал на Великобритания посещава ВСЯКА ГОДИНА Света гора, участва в Богослужението и остава там за повече от седмица. Това е ставало повод през години многократно да бъдат повдигани съмнения, че Чарлз е крипто-православен, върнал се в зряла възраст към църквата на предците си по бащина линия.
Днешната коронация официално включваше:
– Миро от патриарха на Йерусалим.
– Параван за помазване, проектиран от православния християнски иконограф Ейдън Харт.
– Византийският хор, ръководен от Александър Лингас, който пя в церемонията
Бащата на Чарлз – покойният принц Филип бе роден на остров Корфу и кръстен като православен в храма “Св. Георги” в старата крепост на Корфу.
Още през 2004 г. от вестник “Гардиън” писаха, че тогавашният принц Чарлз се е влюбил в православната вяра до такава степен, че е украсил част от дома си в Хайгроув с византийски икони. Смята се, че много от тях произхождат от Атон, най-свещеното място за православния свят.
„Няма съмнение, че британският крал е православен в сърцето си“, – думи на монах пред вестник “Гардиън”, по време на тайно посещение на Чарлз в Атон. „За съжаление той е ограничен от позицията си.“, добавя монахът.
Някак ми се струва, че този аспект от днешната коронация беше една идея по-релевантен за българските зрители от това кой шие гащите в кралския двор или в какви отношения са с Меган Маркъл.

Подобни статии

Back to top button