На ФокусПоследни новиниСвят

“Политико”: Пригожин може да падне от прозорец или да умре от чай

Лидерът на частната военна групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин трябва да внимава, когато пие чай, защото Кремъл може да го накаже за острата му критика лично срещу Владимир Путин. За това пише американското издание „Политико“ в иронична и аналитична статия, цитирана от БГНЕС. 

Дразненето или предизвикателството към руския президент Владимир Путин е опасна игра, която често завършва с удари – или чисто със самоубийство в дача, когато безредиците не са оправдани. Изданието припомня, че с началото на пълномащабното нахлуване в Украйна, вълна от мистериозни смъртни случаи на видни руснаци заля Русия: най-малко седем руски олигарси загинаха при странни обстоятелства, а също така беше регистрирана внезапната смърт на много видни служители.

Авторите на публикацията смятат, че Пригожин, който наскоро обиди лично Путин, също може „необяснимо“ да падне от прозорец или да се срине мъртъв, след като е изпил чаша ароматен чай. „Прекрачи ли най-накрая границата с нецензурната си тирада миналата седмица за „дядото“, за когото мнозина в Русия възприеха Путин? Руснаците вероятно са падали от прозорците по много по-маловажни причини“, подиграва се авторът.

В същото време изданието цитира мнението на руските опозиционни журналисти Андрей Солдатов и Ирина Бороган, които все още виждат в Пригожин опора на руското военно разузнаване ГРУ, а може би и лично на Путин. Те допускат, че кремълският диктатор може съзнателно да позволи определени волности на Пригожин, за да продължи да бъде противовес на висшето военно ръководство на Руската федерация.

По-рано тази седмица Марина Овсяникова, бивша служителка на руската телевизия Канал 1, която стана известна с антивоенния си протест на живо предаване в новинарско студио, грубо се присмя на Путин, като каза, че той „няма достатъчно Новичок“, за да премахне всички критици.

“Но със сигурност ще има шише за Пригожин. Когато му дойде времето”, пише „Политико“.

Как Пригожин се нахвърли срещу Путин?

На 9 май, когато Путин със скучна физиономия наблюдаваше най-невзрачния военен парад на Червения площад през последните години, Пригожин записа видео, в което малко завоалирано, но съвсем разбираемо, се нахвърли върху Путин. Той разказа как някакъв “дядо” смята, че руската армия се справя добре, докато всъщност руснаците търпят огромни загуби на фронта и постоянно изпитват недостиг на снаряди. “И какво трябва да направи страната след това? (…) как да спечели войната, ако случайно, само предполагам, се окаже, че този дядо е пълен м*дак?”, попита тогава Пригожин. Жаргонът м*дак означава тъпак, негодник. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна обяви, че си е върнала територии в Бахмут след ожесточени сражения

Подобни статии

Back to top button