На ФокусПоследни новиниСвят

Алиансът на Ердоган събира 49%, а опозиционната коалиция – 34%

Републиканският алианс, воден от Партията на справедливостта и развитието на сегашния турски президент Реджеп Тайип Ердоган, печели парламентарните избори в Турция. След преброяване на гласовете от около 98% от урните, блокът получава 49,31%. Опозиционният Народен алианс, воден от Народнорепубликанската партия на кандидата за президент Кемал Кълъчдароглу, получава 35,21% (самата опозиционна партия получава 25,38%).

По предварителни данни Партията на справедливостта и развитието може да спечели 266 места в парламента, а Народнорепубликанската партия – 168. Партията на националистическото движение и Партията на новото благосъстояние, част от Републиканския алианс, могат да получат съответно 51 и 5 места. Партията на доброто (част от Народния алианс) ще вземе 44 места, а Алиансът на труда и свободата, в който влиза прокюрдската партия, ще получи 66 места.

Преброяването на гласовете на президентските избори също е почти приключило, но все още не се знае със сигурност дали ще има втори тур. Реджеп Тайип Ердоган получи 49,34% от гласовете при 98% преброени гласове от избирателните урни и все още не е преминал необходимия праг от 50%. Неговият съперник Кемал Кълъчдароглу получи 44,99%.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ердоган печели първия тур на изборите в Турция с 49%, избирателната активност е 93,6%

Подобни статии

Back to top button