BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Мария Габриел подаде оставка

Мария Габриел подаде оставка като еврокомисар, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен. Габриел е в неплатен отпуск откакто пристигна в България за да получи първия мандат за сформиране на правителство, но явно се е наложило да подаде и оставка от поста си.

Според някои медии и експерти това е ясен знак, че е постигната договорка между ГЕРБ и ПП-ДБ и Мария Габриел подава оставка за да може да поеме поста на министър-председател на България. Фон дер Лейен не уточни защо точно се е наложило да се стигне до оставката, но заяви, че това се случва в резултат на получаването на мандата за сформиране на правителство.

Това също така означава, че България остава единствената държава в Европейския съюз без собствен еврокомисар. Портфолиото на Габриел ще бъде разпределено към другите членове на Комисията, а след Европейските избори от 2024 година ще имаме шанс да номинираме нов комисар.

“Благодаря на Мария Габриел за нейният принос за напредъка по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Тя свърши отлична работа за изпълнението на програмата за иновации “Хоризонт Европа”, заяви Урсула фон дер Лейен по повод оставката.

Тя добави, че Габриел се е справила и с ангажимента си към Европейската година на младежта.

Бившият вече еврокомисар получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев понеделник и трябва да го връчи попълнен на 22 май.

“Ще направя всичко възможно България да има стабилно, отговорно, работещо правителство. Моето предложение е експертно правителство с ясни приоритети, които имат една цел – благосъстояние на българите и авторитета на България”, каза Габриел по повод връчването на мандата.

Късно вечерта вчера БСП отказа да участва в разговорите и кабинета на ГЕРБ и заяви, че няма начин да подкрепи предложеното от тях правителство. След като и Възраждане вече са категорични, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ, единственото възможно правителство е в съюз с ПП-ДБ.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

БСП се оттегля от преговорите за първия мандат, няма да подкрепи ГЕРБ

Подобни статии

Back to top button