БългарияПоследни новини

Директорът на БНР не виждал “голяма драма” за спряното излъчване

Днес генералният директор на БНР Светослав Костов бе изслушан от Съвета за електронни медии заради спряното излъчване на програма “Хоризонт” за няколко часа в петък. 

На въпрос на председателя на регулатора София Владимирова защо сигналът е бил спрян, той отговори:

“Отговорът е прост. Налагаше се техническа профилактика. При мен постъпи на 11 септември заявление с искане за профилактика от директора на дирекция “Техника”.”

По думите му до сега не е провеждана сериозна профилактика и това довело до натрупвнето на много проблеми. Въпреки това обаче пред различни медии работещи в радиото хора заявиха, че такива профилактики не са рядкост, но никога не се е стигало до спиране на сигнала. Вместо това били осигурявани допълнителни мощности.

На изслушването присъстваха и представители на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които изрично уточниха, че са спирани не предаватели, а сигналът от БНР към предавателите.

След спирането на излъчването на програма “Хоризонт” за 5 часа на 13 септември прокуратурата разпореди проверка. причината за това е, че БНР има статут на стратегически обект, който при кризи има мисията да информира гражданите. Проверката беше възложена на три институции – Държавната агенция “Национална сигурност”, Съвета за електронни медии и Комисията за регулиране на съобщенията.

Резултатите от проверката ще са ясни най-късно до петък; тя е под наблюдението на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

“Днес наблюдаващият прокурор от ВКП ще анализира с колегите от ДАНС всички факти и обстоятелства, които са възложени да бъдат проверени и ще бъде изяснена цялата ситуация, както и ще получите пълна информация за ситуацията до момента. Както виждате, прокуратурата е максимално открита до момента, публикувани са факти и обстоятелства от досъдебни производства. Съзнаваме, че това представлява обществен интерес в случая и ще бъде информирано обществото чрез вас за всички факти и обстоятелства, които са установени”, каза днес Гешев, цитиран от БНР.

“ХОРИЗОНТ” ИМА НОВ ДИРЕКТОР

Досегашният програмен директор на БНР Мартин Минков ще наблюдава и програма “Хоризонт”, съобщи ръководителят на на националното радио Светослав Костов в края на изслушването.

Той уточни, че решението за Минков е взето тази сутрин на заседание на Управителния съвет на БНР, съобщи националното радио.

Мартин Минков има 40-годишен стаж предимно в БНР, дългогодишен кореспондент на радиото в Скопие, бил е зам.-директор през 1997 г., директор на радио “Експрес” и директор на Радио Бургас. От 2016 г. е програмен директор на БНР.

Стефан Данаилов отново постъпва в болница

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button