BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

ГЕРБ размразиха преговорите с ПП-ДБ, искат експертни министри в кабинета

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за съставяне на кабинет продължиха днес, след като бяха “замразени” за три дни след изтичането на записа на Радостин Василев. Преговорите водят отново номинираните за премиери Николай Денков и Мария Габриел, а разговорите се провеждат в кабинета на председателя на парламента Росен Желязков.

ГЕРБ постави 6 условия, с които да се състави правителство.

Те искат да се промени форматът и съставът на кабинета, както и личностите, моделът, принципите и доверието. Томислав Дончев и Мария Габриел призоваха ПП-ДБ да преосмисли своите приоритети и да направи компромиси, за да има шанс да успеят преговорите. Те намекнаха за влизането на експертни лица, предложени от ГЕРБ, в бъдещото правителство.

Според Денков има възможност да бъдат приети нови експертни лица. Той заяви, че може да се помисли за експертен кабинет, но не трябва да се появяват експерти, за които няма политическа отговорност. 

“Експерти приемаме отвсякъде като предложение. И вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-добрите хора за позициите”, каза Денков.

Кандидат-премиерът от ПП-ДБ също така не изключи възможността ключови политически лица от партията му да отпаднат от състава на кабинета. Обсъжда се Даниел Лорер и Асен Василев да не са част от кабинета.

Според него Василев все още е най-добрата кандидатура за финансов министър, но трябва да продължи да се обсъжда.

Председателят на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов също потвърди, че се очакват промени в предложеният първоначално кабинет и ще има замяна с експерти. Според него 70% от обществото настоява за общество и трябва да се отговори на това, дори да се загърбят личните чувства.

От ПП-ДБ разкритикуваха и президента Радев за отношението му по време на връчването на мандата. Когато даде папката, Радев призова партията да му я върне празна. Според Атанасов президентът е щял да набие ПП-ДБ по време на срещата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Атанас Атанасов за имунитета на Борисов: Нека се бори и защитава

Подобни статии

Back to top button