Последни новиниСвят

Русия е спряла масирана украинска офанзива в Донецк

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южния украински регион Донецк и са убили стотици прокиевски войници, съобщи министерството на отбраната в Москва.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала атаката в неделя, като е използвала шест механизирани и два танкови батальона.

“Сутринта на 4 юни врагът започна широкомащабно настъпление в пет сектора на фронта по южното донецко направление”, заяви министерството в приложението за съобщения Telegram.

Нямаше незабавен коментар от страна на Украйна.

Не беше ясно дали съобщената атака представлява началото на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след нахлуването през февруари 2022 г.

“Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта”, заявиха от министерството на отбраната. “Противникът не постигна задачите си, нямаше успех”.

Министерството също така публикува видео, което според него показва как няколко украински бронирани машини в полето се взривяват, след като са били поразени.

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, заявиха от руското военно министерство.

През последните седмици Украйна се стреми да отслаби руските позиции. В края на миналия месец високопоставен служител заяви, че вече са започнали предварителни операции като унищожаване на линии за снабдяване или взривяване на складове.

В ранните часове на понеделник атака с дрон подпали енергийно съоръжение в руската Белгородска област, съобщи губернаторът на областта. Регионът граничи с Украйна и през последните седмици често е обстрелван.

В неделя Киев призова за “мълчание” преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол по време на 15-месечната война, която води срещу съседката си.

В интервю, публикувано ден по-рано, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев е готов да действа. Зеленски не спомена за атаката в редовното си вечерно видеообръщение в неделя вечерта.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството.

През последните месеци Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу бяха бламирани от влиятелния лидер на наемниците Евгений Пригожин, чиито отряди “Вагнер” оглавиха успешното нападение срещу източния украински град Бахмут миналия месец.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Прайд месецът започна в САЩ с протестиращи против ЛГБТ пропаганда в училището, стигна се до насилие

Подобни статии

Back to top button