БългарияНа Фокус

Кирил Петков: Ние от ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор

Това каза пред Нова тв съпредседателят на ПП Кирил Петков:
Когато преди година и половина заложихме в Плана за развитие механизъм за разследване на главния прокурор, това беше едно от условията за 12-те милиарда. Хората тогава обърнаха много внимание. Тази начална реформа беше посята тогава и започна да предизвиква различни динамики.

Еврокомисията каза, че тази реформа е много важна, цяла Европа после каза, че това е условие ние да си получим парите, и създаде конфликт в съществуващата система, защото главният прокурор не искаше тази реформа да се случи. За него не ебше просто теоритична реформа, той се притесняваше, че това разследване ще е срещу него, защото вероятно има неща, които го притесняват. Гешев тръгна да прави действия срещу тази реформа, срещу политиците, а те се почувстваха като че този човек почва съвсем да излиза от рамките на прокуратурата, и тогава Габриел каза, че ще го сменим.

Цялата тази динамика започна, защото направихме институционална реформа.

Две години се опитвахме да направим много неща, подавахме сигнали до прокуратурата. Изведнъж беше засегнат личния интерес на отстранения главен прокурор Иван Гешев, и той се задейства.

Ако не бяхме заложили този механизъм в ПВУ, той нямаше да предизвика този конфликт, който стигна до вчерашния резултат, допълни Петков.

Подобни статии

Back to top button