БългарияНа ФокусПоследни новини

След като Виолета Лорер бе предложена за ЕИБ – обсъждало се е Даниел Лорер да е еврокомисар

Даниел Лорер е било сред имената, които са се обсъждали от правителството за новия еврокомисар на България, съобщи лидерът на СДС Румен Христов. 

Лорер не е бил предложен официално, след като се разбра, че новото назначение трябва да бъде жена.

“Очевидно е, че трябва да бъде жена, от гледна точка на баланса мъже-жени в ЕК, и трябва да бъде от най-голямата партия в ЕП – ЕНП. Ако това място не бъде за ЕНП, без значение кое ще бъде името, което ние от ГЕРБ-СДС предложим, този баланс ще бъде нарушен. Не виждам защо колегите от ПП, знаейки всички тези условия, желаят да предложат техен кандидат”, коментира Румен Христов.

Това е вторият опит да бъде назначен човек от семейство Лорер на апетитен пост в европейските институции, след като Виолета Лорер бе предложена да бъде българското назначение в Европейската инвестиционна банка. От ГЕРБ-СДС се обявиха против нейното назначение и тя бе оттеглена. Въпреки това, Виолета Лорер продължава да бъде сред най-приближените на финансовия министър Асен Василев, който я назначи за зам.-министър в предишния си кабинет.

Според Румен Христов ГЕРБ-СДС ще настоява назначението на еврокомисар да бъде от тяхна страна. Той добави, че още не е сигурно кой ще бъде предложен, но в коалицията има предостатъчно подходящи дами за тази позиция.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

ДБ: Честит прайд, скъпи приятели!

Подобни статии

Back to top button