BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Украйна е освободила село на фронтовата линия до Запорожие, контраофанзивата продължава

Украйна е превзела селото Пятихатки близо до фронта около Запорожие според руски източници. Това е първото село, което украинските военни сили си връщат от близо седмица откакто започна контраофанзивата.

Информацията идва от канала на Телеграм на руско официално лице от района, който заяви, че украинците са си върнали селото под “оперативен контрол” след тежки боеве.

Руски военен блогър също е потвърдил, че селото е изоставено, а руска артилерия обстрелва украинските сили в опит да си го върне.

Украйна засега е отказала да коментира, но те заявиха, че няма да разкриват веднага информация от контраофанзивата. Украинците освен това често чакат преди да обявят свой успех във войната.

Руското министерство на отбраната каза по-рано през неделя, че руски военни сили са отблъснали атаки на три места по фронтовата линия, добавяйки, че украинската офанзива е най-силна в района на Запорожие.

Това означава, че украинските военни сили са си върнали контрол на около четири места по фронтовата линия, предимно от източната част на защитната линия на Русия. Територията все още е малка, в рамките на няколко километра, но контраофанзивата е започнала преди около 4 дни и информацията все още не е пълна за точната ситуация на фронта.

Според експерти, руските сили поставят по-слабите части на войската си на абсолютния фронт и се опитват да провеждат контраатаки, когато смятат, че украинските военни сили са извън обсега на противовъздушната си защита.

Това води до честа размяна на позициите, но Украйна засега държи повечето от селата, които е успяла да освободи. Украински генерали са заявили пред британския вестник Гардиън, че се опитват да намалят до минимум жертвите по време на първото настъпление.

Според руски военни блогъри, след освобождението на Пятихатки, украинците са масирали военни части близо до селото и се очаква да предприемат нова офанзива в района. Досега украинските сили правят пробни атаки, за да тестват руските защити и се очаква основна атака, но не е ясно от къде ще дойде тя.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Седем европейски държави купуват оборудване за ПВО за Украйна на стойност 107,5 млн. евро

Подобни статии

Back to top button