BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Пригожин спира похода на “Вагнер” към Москва, постигнал е сделка с Лукашенко

Шефът на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин пусна аудио съобщение на своя Телеграм канал, че приключва своя марш към Москва и се връща на фронта. 

Съобщението идва след като правителството на Беларус заяви, че президентът Лукашенко е постигнал сделка с шефа на Вагнер да спре своя поход към Москва.

“Тази сутрин, президентът на Русия Владимир Путин се обърна към своя колега от Беларус за да се договорят за взаимни действия по казуса с “Вагнер”. Президентът на Беларус, който бе информиран за ситуацията от своите канали, преговаря с шефът на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин. Пригожин прие предложението на Лукашенко да спре своя марш и да предприеме допълнителни степки да намали напрежението”, гласеше съобщението на Беларус.

Пригожин вече бе стигнал на едва няколко часа от Москва, а “Вагнер” бяха окупирали Ростов в своя марш. Те свалиха няколко хеликоптера и дори транспортен самолет по пътя.

Той обяви бунта късно петък вечерта, с цел да се изчисти руския военен елит от хора като Сергей Шойгу, с който враждува от известно време. По-рано днес Владимир Путин заяви действията за преврат и призова да се спре незабавно с атаките. Няколко висши генерала на Русия също преговаряха с Пригожин с цел да спрат преврата, като призоваха да няма напрежение вътре в държавата докато води война с друга. 

Засега не е ясно каква сделка се е договорила между Лукашенко и Пригожин.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

От мрежата: Видео и снимки от похода на „Вагнер“ към Москва

Подобни статии

Back to top button