BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Мицотакис печели Гърция, консервативните имат достатъчно места за самостоятелно правителство

Дясната, консервативна партия на Кириакос Мицотакис спечели изборите в Гърция със смазващо мнозинство. Те увеличиха преднината си пред левицата “Сириза” значително и с 40,5% от вота печелят цели 158 места от 300-те в парламента. По този начин Мицотакис има съвсем удобно мнозинство, с което може да управлява страната самостоятелно. 

Това са вторите избори в рамките на 2 месеца, след като при предишните не успяха да спечелят мнозинство и се наложи изборите да се повторят. Този път Сириза се срина до 17,8% и има едва 47 места. Социалистите от ПАСОК са с 11,9%, а комунистите от ККЕ – 7,6%.

Няколко от крайно десните партии също успяха да постигнат внушителен резултат и гръцкият парламент ще има цели 8 партии. Партията “Спартанците”, която получи подкрепа от един от политиците на “Златна зора” от затвора, взе 4,7% и 13 места. Националистката, известна с по-позитивното си виждане към Русия “Гръцко решение” има 4,5%, а по-религиозната партия “Ники” има 3,7% от вота. 

Резултатът все пак е абсолютен триумф за Мицотакис, който сега ще има голямо спокойствие с мнозинството си без никакви коалиции и обеща да прокара всичките си реформи в най-бързо време. 

Това е поредна категорична победа в Европа за десните, консервативни партии, след като Испания и Финландия също видяха смяна на левите на върха в скорошни избори. От Германия също се вижда тенденцията десните партии да растът, докато левите се борят за все по-малък електорат. 

Аналисти считат, че е възможно победата на Мицотакис и последващите реформи да постигнат по-висок кредитен рейтинг за Гърция до края на годината. Той е обещал реформа на администрацията, икономиката, както и реформи на съдебната система, здравната и образователната. Той смята да създаде Министерство на семейството за да започне политика спрямо намаляващото и остаряващо население на Гърция.

Основните проблеми на Гърция, по които се очаква да бъде атакувано правителството от опозицията са свързани с миграцията, Турция и отношенията с Русия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Силите на „Вагнер“ напускат област Воронеж

Подобни статии

Back to top button