БългарияНа ФокусПоследни новини

Жозеп Борел: Няма пречки за влизане на Северна Македония в ЕС, двустранните въпроси не са обвързващи

Върховният председател по външните работи на ЕС Жозеп Борел смята, че няма пречка за присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Той добави, че двустранните въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване. 

Според френското предложение, Република Северна Македония трябваше да изпълни редица условия, които включват вписването на българско малцинство в конституцията, но Борел явно не смята, че това е необходимо.

Изказването на Борел бе в отговор на въпрос на Българското национално радио какви ще са следващите стъпки на блока, ако до ноември Северна Македония не признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в т.нар. френско предложение за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

“Северна Македония отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС. При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти. За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес. Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване”, каза Борел.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Мицотакис печели Гърция, консервативните имат достатъчно места за самостоятелно правителство

Подобни статии

Back to top button