БългарияНа ФокусПоследни новини

България в алианс с още 7 държави да спасим розовото масло от ЕС

България и още седем държави – Франция, Португалия, Испания, Словакия, Словения, Италия и Унгария, ще пазят розовото и другите етерични масла.

Отглеждането на култури, от които те се добиват, е традиционна дейност за България, която има важни социални, икономически и културни измерения. Поради това страната ни настоява да се запази настоящият подход към класифицирането им. Тази позиция е изложил земеделският министър Кирил Вътев на заседанието на колегите си от ЕС, което бе в Люксембург в понеделник. Тя е била подкрепена от останалите седем държави.

Европейската комисия подготвя регламент, според който етеричните масла, сред които розовото, ще се приемат като продукти на химията и това ще ограничи използването им.

Вътев е посочил, че трябва да продължи традиционното отглеждане на култури, от които се добиват маслата, да се запазят доходите на заетите в сектора фермери и сезонни работници.

Българският министър е подчертал още, че производството на емблематични етерични масла е високо ценено от потребителите в ЕС и трети страни. В същото време не трябвало да се компрометира приложението на високите стандарти на ЕС за опазване на околната среда и общественото здраве.

В случая на етеричните масла няма научно неоспоримо доказателство, че те причиняват сериозни опасности за здравето, което би оправдало внезапната промяна в подхода към тяхното класифициране, заявил Вътев. И допълнил, че употребата им от векове е доказателство за тяхната безопасност, която е потвърдена в наши дни и научно. Етеричните масла били ключов елемент в дълга верига за създаване на стойност, която обхваща земеделски стопани, отглеждащи рози, лавандула, мента, маточина и др.

Хиляди работни места в Европа генерирали значителни стратегически приходи. Поради това България и другите седем държави настоявали етеричните масла да продължават да се класифицират като вещества, а не като смеси.

Земеделските министри обсъдили и общата политика в областта на рибарството и възможностите за риболов за 2024 г. Според Вътев най-сериозните усилия следва да бъдат насочени към прилагането на единен модел на управление.

Имало и дебат за забрана за отглеждане на животни за ценни кожи. По тази тема България подкрепя предложението за обща забрана, но настоява да се оцени необходимостта от преходен период и рискът от изнасяне на това производство в трети страни, защото това може да компрометира философията за хуманно отношение към животните.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Тодор Тагарев и посланикът на САЩ Кенет Мертен обсъдиха сътрудничество в областта на отбраната

Подобни статии

Back to top button