ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Най-скъпите породи кучета в света

Тибетският мастиф е смятан за монах, прероден в четириного

Японските Акита ину са истинско бижу за всяко семейство

Персийската хрътка е екзотична порода за нашите географски ширини

За почитателите на четириногите – може да видите цените на най-скъпите кучета в света, с родословие и от лицензиран развъдник, разбира се.

Ирландски вълкодав

Кучетата от тази порода са най-високите в света – височината на мъжките екземпляри е 81-90 сантиметра, а женските достигат до 80 сантиметра. Породата датира още IV век в Ирландия и гордо се слави с това, че ѝ е символ. През XIX ирландският вълкодав изчезва заедно с  изтребването на вълци в Ирландия. Възраждането на породата започва през 1860 година, когато ирландският селекционер Джордж Греъм кръстосва последните останали представители на породата с представители на породата дирхаунд, датски дог и борзая.  Характерно за ирландския вълкодав е, че е ловно куче, но с изгубени инстинкти, не е подходящ за охрана, защото не лае и не предупреждава за врагове. Породата изисква много разходки, но не е подходяща за климата в България. Но ако желаете все пак да станете притежател на ирландски вълкодав, трябва да заделите между 4000  и 5000 лв. за куче с родословие.

Акита ину

Японските кучета Акита ину са истинско бижу за всяко семейство. Но не и за това, което взима за първи път куче. Това е силна, доминираща и независима порода, която обикновено е по-привързана към членовете на семейството, но не и към непознати. Свещеното куче, както още го наричат, се счита за една от най-древните породи на света, като за това доказват  археологически находки на древни рисунки, датиращи от II хил. пр.н.е. В допълнение на ловните им умения, Акита Ину са били развъждани за бой с кучета, но с годините те станали  незаконни и местните спрели да ги използват с тази цел. Чистокръвно куче от японската порода може да закупите за цели 7000 лв., с родословие до 10 члена на семейството назад.

Салуки (персийска хрътка)

Дар от Аллах. Така мюсюлманите наричали тази порода кучета. Салуки или персийската хрътка е интелигентно, чувствително, мило и любопитно куче, което се привързва много към своите стопани. Разбира се добре с децата в семейството, но към непознати се държи резервирано, а компанията на други домашни животни не е препоръчителна, тъй като има силно развити ловни инстинкти. Породата е ловна, което я предразполага да е енергична  и ловка, а това изисква много разходки или двор. Продължителността на живота му е около 12 години, но е твърде специфична порода за нашите географски ширини. Дори цената му е не е релевантна спрямо нашия стандарт на живот – 10 хил. лв. за куче от лицензиран развъдник.

Бернадудъл (Бернски зененхунд и пудел)

Кръстосването на различни породи кучета, освен че е често срещана практика в света, е и доходоносно. Кръстоската между Бернски зененхунд и пудел може да струва и 12 хил. лв. Кръстоската води до уникална порода кучета, характерни със своята нежност, лоялност и ум, но понякога са малко шантави, което е характерно за пуделите. Но всеки, който е притежавал някоя от тези две породи, знае, че това е едно много специално куче. 

Червен тибетски мастиф

Чepвeният тибeтcĸи мacтиф ce cмятa зa нaй-блaгopoднaтa пopoдa ĸyчe, което го прави и най-скъпото четириного в света. Πpeдcтaвитeл нa пopoдaтa нa имe Віg Ѕрlаѕh e нaй-cĸъпoтo ĸyчe, пpoдaдeнo зa близo 1,5 млн. щaтcĸи дoлapa нa излoжeниe в Kитaй. Над 15 хил. лв. ще трябва да преброите за добър представител от породата. Древните тибетци смятали, че кучетата от тази порода са преродени монаси, заради това и тези представители на рода са силно уважавани в Тибет. Tибeтcĸитe мacтифи ca пoдxoдящи зa ceмeйcтвa c пo-гoлeми дeцa, тъй ĸaтo paзмepитe им ca мнoгo гoлeми и мoгaт бeз дa иcĸaт дa ги нapaнят. Тибетските мастифи ca интeлигeнтни и yпopити ĸyчeтa и зaтoвa тpябвa дa бъдaт нayчeни нa пocлyшaниe. Coциaлизaциятa e мнoгo вaжнa зa тaзи пopoдa, зaщoтo в пpoтивeн дресирани. Те са добри пазачи на дома, именно заради това трябва да ги подчините, така че да не проявяват агресия към вас или непознати. Характерна черта на породата е гъстата, плътна средно дълга козина, която дори при намокряне не мирише.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Това ще са най-късметлийските зодии през юли

Подобни статии

Back to top button