BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Украйна предупреждава за ядрено бедствие, Русия изтегля служители от Запорожие

Украйна предупреждава за възможността от руска атака над атомната централа в Запорожие, което ще предизвика сериозно ядрено бедствие. Според Киев, след като Русия разруши бента в Каховка, следващата идея на Кремъл е експлозия в Запорожката атомна централа, която е най-голямата в Европа.

Според украинското разузнаване, на руски служители им а наредено да напуснат централата до 5-ти юли.

“Това е сериозна заплаха. Русия е технически готова да предизвика местна експлозия в ядрената централа, което би изпуснало опасни вещества във въздуха. Обсъждаме това с нашите партньори за да разберем защо Русия прави това и да дадем напрежение на руската федерация политически, за да не правят такова нещо”, предупреди президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Миналата седмица украинската служба за бедствия предприе стандартни тренировки за ядрено бедствие. Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, предупреди, че Украйна поставя и уреди за измерване на радиоактивност в няколко града. Украйна отрече нейните думи, тъй-като в момента атомната централа е под руски контрол.

Според ръководителят на украинското разузнаване, руснаците се готвят да взривят охладителното езеро, което е необходимо за нормалното функциониране на централата. Според международната агенция за атомна енергия, засега няма знак за взривни устройства около мястото, но те също така заявиха, че нямат достатъчно видимост на няколко места.

Агенцията сподели, че е забелязала поставянето на мини извън периметъра на централата, както и на няколко места вътре в нея, за които Русия официално казва, че са със защитна цел. 

Президентът Зеленски смята, че целта на тези мини е да се взриви централата, за да може когато Украйна си върне централата, Русия да ги взриви и да каже, че украинците са извършили деянието. Той счита, че така Русия ще търси да възстанови подкрепата на запада към държавата им във войната.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украйна: Руските войски напредват с ожесточени боеве

Подобни статии

Back to top button