БългарияНа ФокусПоследни новини

Съдът прекрати делото срещу полицаите, ескортирали пияния шофьор с поршето, убил французина на околовръстното

Софийският градски съд прекрати делото срещу полицаите, които са придружили пияният и дрогиран шофьор на порше, който блъсна и уби французина Лорен Пети. Двамата полицаи, ескортирали Димитър Любенов, остават под мярка “подписка”, но делото е върнато на Софийската градска прокуратура поради пропуски. 

Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното Шесто РПУ бяха обвинени в престъпления по служба, както и че са приели подкуп от 200 лева, след като преди инцидента са спрели Любенов за проверка. Самият той разказа пред разследващите, че срещу тази сума двамата полицаи са го ескортирали до Околовръстното.

Французинът загина, а съпругата му беше тежко ранена. В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила.

Обвинителният акт на Софийска градска прокуратура беше внесен през май, а сега Софийски градски съд се произнася, че им го връща обратно заради съществени нарушения. 

Като пропуск в обвинителната теза е отсъствието на твърдения, от страна на обвинителната власт, а именно – конкретизация кога, е следвало да бъдат предприети твърдените действия, от които подсъдимите са се въздържали и са бездействали. В рамките на изложението на фактическа обстановка по делото, не се съдържа такава фактология.

Посоченото, се намира за необходимо да бъде предмет на нарочно изявление, доколкото видимо е, че както се посочи вече, се инкриминира престъпление по служба – въздържане от изпълнение на предписани по закон задължения, като в рамките на фактологията, изложена в обвинителния акт, се съдържат поредица от действия и бездействия на длъжностните лица.

Магистратите обобщават в решението си, че във фазата на досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуални правила, довело до ограничаване правата на обвиняемите лица. Затова прекратява съдебното производство и връща делото на СГП за отстраняване на нарушенията.

Съдебният състав потвърждава мярката за неотклонение, която е подписка, за двамата подсъдими. Полицаите вече са безработни, след като бяха отстранени от МВР след катастрофата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Приключи – от утре няма да издават сертификати за преболедуване или тест за ковид-19

Подобни статии

Back to top button