БългарияПоследни новини

Иван Портних пред Bulletin: „Промените“ забавиха с 2 години европроект на ВиК за канализация във Варна

Защо се извършват толкова много ремонти във Варна през лятото, г-н Портних?

В момента с 2 години закъснение във Варна се изпълнява европейски проект на държавното дружество ВиК- Варна, който има за цел да изгради ново водоснабдяване и канализация в различни части на града. Много хора очакват това да се случи от десетилетия, затова този проект е много важен. Изпълнителите, избрани от ВиК, в момента са разкопали и работят на бул. “Христо Смирненски”, ул. “Прилеп”, “Подвис”, “Цар Борис III” във Виница. Община Варна има готовност веднага след като бъде завършена подземната инфраструктура, да влезе и да асфалтира улиците, да изгради тротоари и ново осветление. Целта е хората да имат качествено водоподаване, канализация и ремонтирани улици. Успоредно с това общината работи по облагородяването на няколко междублокови пространства, на финала са ремонтите на ул. „Васил Друмев“, „Константин Величков“ и „Тодор Икономов“, на които до ден – два ще бъде положен първи слой асфалт.

Обвиняват Ви, че това са предизборни ремонт, така ли е?

През последните 3 години се провеждат избори през няколко месеца, така че подобни твърдения са меко казано глупави. Истината е, че проектът на държавното дружество ВиК- Варна трябваше да стартира още през 2021 година. Тогава от ВиК избраха изпълнителите, сключиха договорите и имаха пълна готовност да започнат работа. Пак през 2021 г. Община Варна планира капиталовата си програма спрямо обхвата на проекта на ВиК. Осигурихме средства в общинския бюджет, включително и чрез заеми, за ремонт на улиците след прокопаванията от ВиК. Имахме готовност да започнем веднага. По време на управлението на “Промените” обаче проектът спря! От ВиК започнаха работа едва преди два месеца – тоест, с 2 години закъснение! Дружеството е с нов управител, проектът е със същите изпълнители и същите договори, но вече с много по-високи цени, заради инфлацията. В резултат проектът бе свит почти наполовина, отпаднаха една дузина селищни образувания и хиляди варненци ще продължат да чакат още водопроводи и канализации. За всичко това могат да “благодарят” на “Промените”! Освен това държавното дружество ВиК – Варна се наложи да изтегли кредит от 24,6 млн.лв, защото само така ще могат да изпълнят останалите 50% от европейския проект. Осакатен и по-скъп проект – това е резултатът.

Кога се очаква да завършат ремонтните дейности?

Община Варна е в пълна готовност да започне работа по асфалтирането на улиците, веднага след като фирмите на ВиК завършат полагането на подземните комуникации. Да, има голямо неудобство за хората, за което се извинявам, но целта е да им бъде осигурен нормален достъп до вода и канализация, а пътищата до домовете им да бъдат напълно обновени. В момента от ВиК трябва да приключат работа по полагането и тестването на магистралния водопровод Варна – Златни пясъци по трасето на бул. “Христо Смирненски”. Веднага след това ние ще започнем асфалтиране и изграждането на тротоари, както става във Виница.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Буря, градушки и интензивни валежи се очакват в Източна България, предупреждават за опасно време

Подобни статии

Back to top button