BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Депутатите решават дали ще се проведе референдум за еврото

Дебати се провеждат в Народното събрание за провеждане на референдум на партия “Възраждане” за референдума за запазване на българския лев. 

Референдумът пита дали гражданите искат да запазаят българския лев като единствена валута до 2043 година. ГРАО призна 470,000 подписа, с което референдумът влезна в парламента и само депутатите могат да откажат неговото провеждане. Позицията на ПП-ДБ и ДПС засега е за отхвърляне на референдума, след като гласуваха в правната комисия против провеждането му. ГЕРБ се въздържаха, докато Възраждане и БСП са “за” провеждането му. 

Все още не е напълно ясно дали по същия начин ще се гласува и в НС. Депутатите на ПП-ДБ поддържат в дебата отказът от референдума, тъй-като смятат, че той не е законен, докато от Възраждане опонират. 

“В момента това, което ще се опитате да направите, е да заметете един референдум без абсолютно никаква юридическа обосновка. Това, което казвате, е, че той противоречи на законовото ограничение, че вече по ратифицирани международни договори не можем да питаме народа си за тях, само че не посочвате кой е точно този международен договор и кой е членът, който нарушаваме”, посочи той”, коментира Деян Николов, говорител на Инициативния комитет, внесъл подписката за референдум в парламента.

Според Стою Стоев от ПП-ДБ процедурата е ясно записана и няма как да се отметнем от нея, което създава проблем ако се приеме референдума и парламентът трябва да въведе решението. Редица депутати от ПП-ДБ също така заявиха, че референдумът не е законен, защото по конституция въпроси, уредени от международни договори, не могат да бъдат предмет на референдум.

Дебатът продължи близо 2 часа, като имаше редица нападки между партиите, както и отделните политици. В края на краищата не се реши дали ще се пита конституционния съд, който има право и да реши дали този референдум е законен.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Министърът на земеделието публикува правила за работа в министерството

Подобни статии

Back to top button