BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

САЩ изпращат на Украйна касетъчни бомби, които са забранени в над 100 държави

Редица организации за човешките права разкритикуваха президента на САЩ Джо Байдън, който реши да изпрати на Украйна касетъчни бомби, които са забранени от стотици държави поради сериозния риск, който представляват за цивилните.

Касетъчните бомби са оръжие, което се разпада във въздуха и разпръсква малки бомби в голяма зона, понякога с размерите на футболен стадион. Бомбите могат да засегнат цивилни, а много от тях не експлодират на момента и представляват заплаха за десетилетия след като приключи конфликта. Там, където са използвани, представляват особен риск за децата, които са отишли да играят на широките, изоставени полета.

Множество политици от САЩ разкритикуваха решението на Байдън и дори един негов съпaртиец от демократическата партия го определи като “ненужно и ужасяваща грешка”.

Според Гардиън, касетъчните бомби са реакция от притесненията на Запада за бавния прогрес на украинската контраофанзива. 

“Разбираме, че касетъчните бомби могат да представляват риск за цивилните. Това е причината да отложим решението максимално дълго. Но също така има риск за цивилните ако руски войници и танкове пробият украинските позиции и превземат още украинска територия и избият украински цивилни, защото Украйна няма достатъчно артилерия”, обясни Джейк Съливън, съветникът на Джо Байдън за сигурност.

“Украйна не ползва тези муниции в чужда държава. Това е собствената им държава. Това са техните граждани, които защитават и те ще са мотивирани да използват оръжията по начин, който намали опасността към цивилни”, добави той.

Президентът Володимир Зеленски благодари за помощта, която включва и други оръжия на обща стойност 800 млн. долара и заяви, че тя е навременна и ще помогне на Украйна да се приближи до победата. 

149 цивилни са били убити в света от касетъчни бомби през 2021 година, а много държави в НАТО са подписали отказ от касетъчните бомби в ООН. Украйна, САЩ и Русия не са подписали отказа.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски: Контранастъплението напредва, макар и не бързо

Подобни статии

Back to top button