На ФокусПоследни новиниСвят

Байдън и Зеленски ще се срещнат във Вилнюс

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски по време на срещата на върха на НАТО, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на свой източник.

Срещата ще бъде един от признаците на единство, тъй като присъствието на Зеленски на срещата на върха беше под въпрос. Войната на Русия срещу Украйна е сред основните точки в дневния ред на лидерите на НАТО, които се събират във Вилнюс, Литва, заедно с обсъждането на бъдещия път за присъединяване на разкъсваната от война страна към алианса, което предизвика известно разделение сред лидерите.

Байдън „поля със студена вода“ перспективата за присъединяване на Украйна към НАТО, тъй като войната продължава, и посочи реформите, които страната все още трябва да извърши, за да се присъедини към алианса.

“Не мисля, че в НАТО има единодушие по въпроса дали да се приеме Украйна в семейството на НАТО сега, в този момент, в разгара на войната”, каза Байдън.

Зеленски вече заяви, че не планира да присъства на срещата на върха “за забавление”, тъй като търси по-ясен път за присъединяване на страната си към Алианса заедно с гаранции за сигурност.

“Това би било важно послание, за да се каже, че НАТО не се страхува от Русия. Украйна трябва да получи ясни гаранции за сигурност, докато не е в НАТО. Само при тези условия срещата ни би имала смисъл, в противен случай това е просто поредната политика”, заяви Зеленски. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Преди срещата на върха на НАТО: Русия атакува Киев с дронове

 

Подобни статии

Back to top button