BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

ЕС има план да снабдява Украйна с оръжия за войната още дълги години

Дипломатическата служба на Европейския съюз е направила план, който препоръчва да се дават оръжия и “гаранции за сигурността” на Украйна за още много години. 

Целта на плана, който е цитиран от “Политико”, е да има постоянен, устойчив поток от оръжия към Украйна, както и постоянна подготовка и обучение на военните. Планът също така включва споделяне на разузнавателната информация на ЕС и създаване на връзка между украинските и европейските фирми в оръжейната индустрия.

Черновата на документа гласи, че основната гаранция за сигурността на Украйна би била членство в Европейския съюз и това може да бъде постигнато само с устойчива, дългосрочна финансова подкрепа за да може Украйна да се възстанови след войната.

Предложенията са предимно неща, които Европейският съюз прави и в момента, но с по-дълъг хоризонт, което дава знак, че Европа се приготвя войната да продължи още дълго време. Основна цел е също така да има дългосрочно противопоставяне с Русия, тъй-като според Съюза сигурността на Украйна ще е сериозен проблем и за в бъдеще, независимо от войната.

“Колкото повече говорим за дългосрочни ангажименти, толкова по-ясно пращаме на Путин ясно съобщение, че не може да разчита на умора от страна на Европа поради избори или каквато и да е друга причина. Но това не значи, че залагаме, че войната ще продължи”, казва анонимен европейски дипломат за “Политико”.

НАТО и другите западни съюзници също са се заели да изработят гаранции за сигурността на Украйна в бъдеще. Много от тях подготвят дългогодишни схеми за военна помощ и модернизиране на армията. Планът за възстановяване на Украйна вече е в ход, след като Световната банка заяви, че ще са нужни 411 млрд. долара да се изгради отново държавата. Европейският съюз вече е обещал голяма част от сумата, с условието, че тя се използва за “по-зелена” Украйна, при която инвестициите се ангажират с борба с промяната на климата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски: Липсата на времева рамка за членство в НАТО е абсурдна

Подобни статии

Back to top button