BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Шефът на Росатом: Само пълен идиот би взривил Запорожката АЕЦ

Алексей Ликачев, шефът на Росатом, руската държавна фирма за ядрена енергия заяви, че според него е била опит за провокация новината, че Русия се кани да взриви запорожкия АЕЦ. 

Според президента на Украйна Володимир Зеленски, руснаците бяха поставили мини по покрива на някои от реакторите след като са превзели централата. Международната ядрена агенция не потвърди думите му и казаха, че не са видяли мини или експолизиви по време на инспекцията си, но все още нямат достъп до покривите на два от реакторите.

Според Ликачев само “пълен идиот” би направил нещо толкова безразсъдно. 

“Трябва да си абсолютно пълен идиот да взривиш АЕЦ, където работят три хиляди и петстотин души, включително значителен брой хора от цяла Русия. 

Той добавя, че руското разузнаване е разкрило план на украинските военни сили да нападнат централата и да обвинят Русия за действията. Според него това е част от информационната война срещу Москва. 

Засега твърденията на двете страни не могат да бъдат потвърдени.

Международната агенция по ядрена енергетика е повторила, че централата не бива да се използва за складиране на тежко въоражение. Те също така казват, че тя има достатъчно вода за няколко месеца, въпреки взривяването на бента при Нова Каховка.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Англичани и ирландци разказват за ужасите от участието си във войната в Украйна

Подобни статии

Back to top button