BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Европейският съюз планира да дава по 5 млрд. евро на година за украинската армия

Европейският съюз обяви нов план за дългосрочно снабдяване на украинската армия. Фондът ще е на стойност от 20 млрд. евро, разделени на по 5 млрд. евро годишно за следващите 4 години. ЕС обсъжда възможността за дългосрочен ангажимент за помощ на Украйна от няколко месеца, след като стана въпрос и за възстановяването на държавата и стабилизирането и срещу руската агресия.

Идеята на ЕС е да даде сигнал, че държавите-членки са готови да подкрепят Украйна колкото е нужно в бъдеще, без да има зададен краен срок за войната. Според някои висши дипломати, идеята за контраофанзивата е създала проблематична риторика, че подкрепата към Киев ще спре ако не се постигне победа и те искат да дадат сигнал, че това не е вярно.

ЕС се включва към обща западна инициатива за дългосрочно снабдяване на украинските военни сили, в което участва НАТО и другите съюзници на държавата из цял свят. 

Фондът ще бъде отворен и за допълване със средства, ако има нужда да се реагира спешно на ново развитие в ситуацията.

Унгария не е съгласна с инициативата

Унгария е заявила, че засега не смята да подкрепи инициативата за новия фонд и остава единствената пречка към неговата реализация. Те все още държат Украйна да премахне “ОТП Банк” от спонсорите на Русия. 

От Киев включиха банката в списък на “международни спонсори на руско-украинската война”, което разгневи унгарците и те заявиха, че ще блокират всякаква помощ от страна на ЕС, докато банката не бъде премахната от този списък.

От Украйна държат на своята позиция и не смятат да премахват банката засега. Според европейски дипломати обаче, фондът трябва да бъде финализиран около октомври и до тогава се надяват да има промяна в позицията на Унгария или да се намери компромис, свързан с банката.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Един загинал при атака на украински дрон в Крим

Подобни статии

Back to top button