На ФокусСвят

Путин стартира голям проект за втечнен природен газ в Арктика

Руският президент Владимир Путин стартира в Мурманск първата част от Arctic LΝΓ 2, мащабен проект за втечнен природен газ в Арктика.

Arctic LNG 2 е един от ключовите проекти на Русия в стремежа й да открие северен морски маршрут, свързващ Азия и Европа, което стана възможно благодарение на глобалното затопляне и последващото топене на ледниците.

„Искам разрешение да започна транспортни операции по море“, каза оператор по време на церемонията по старта на проекта, излъчена по телевизията. „Дадено разрешение“, отговори Путин, задействайки лоста, докато Леонид Михелсон, председател на газовия гигант „Новатек“, стоеше до него.

Проектът, чиято приблизителна стойност е 21 милиарда долара, има за цел да постигне производствен капацитет от 19,8 милиона тона втечнен газ годишно, използвайки три производствени линии. Френският енергиен гигант TotalEnergies беше свързан с проекта, но през 2022 г. обяви, че се оттегля, след като Русия започна военната си операция в Украйна. „Новатек“ контролира 60 процента от проекта, а негови партньори са китайските CNPC и CNOOC, както и Japan Arctic LNG. Москва се надява, че след време този маршрут ще може да се конкурира със Суецкия канал като маршрут за транспортиране на въглеводороди.

Европейският съюз планира да дава по 5 млрд. евро на година за украинската армия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button