БългарияНа ФокусПоследни новини

ПП-ДБ официално предлагат смяна на националния празник на 24 май и мандатност на кметовете

Коалицията “ПП-ДБ” предложи своят проект за конституцията. Той съдържа три основни точки – 24 май да стане национален празник, въвеждане на мандатност на кметовете и преструктуриране на Висшия съдебен съвет.

Идеята за смяна на празника на 24 май бе предложена от ГЕРБ по време на правителството на Кирил Петков, но те тогава не събраха нужните гласове. От ПП-ДБ смятат, че промяната на националния празник ще доведе до обединение, а не разединение. 

Те предлагат да се казва “Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата”.

Формацията предлага свой проект за конституция. Отделно обаче те работят и с ГЕРБ-СДС и ДПС. Още преди няколко дни ПП-ДБ съобщиха, че ще предложат и свой текст за изменения.

Те стъпват върху едно по-широко политическо съгласие за промени в конституцията, обясни Христо Иванов и уточни, че са обсъждани с ГЕРБ и ДПС.

Промените във ВСС са пълното му разделяне на орган само на съдии с 15 члена, от които 8 са избрани директно от съдии, председателите на ВКС и ВАС и 6 души парламентарна квота. 

Председателите на ВКС и ВАС ще се избират и назначават от ВСС. До момента бе необходим и президентски указ. Техният мандат ще се намали от 7 на 5 години. Славов обясни, че всички останали председатели на съдилища са с петгодишен мандат.

Коалицията предлага и промяна в мандата на ВСС – от 5 да падне на 4 години. Отделно, ако промените се приемат, ще се върне и моделът до 2007 г. – избраните съдии да продължат работата си, но с намалена натовареност.

Промени ще има и в прокурорския съвет – парламентарната квота тук ще е по-голяма от тази на прокурори, избрани от прокурори. Шестима ще са избрани от НС с мнозинство 2/3 от НС, двама ще се избират от прокурорите, един – от следователите, а главният прокурор ще е член по право. 

Правата на обвинител номер 1 ще бъдат намалени, така че той да бъде по-скоро административен ръководител, а мандатът му ще е намален на 5 години.

Прокурорският съвет и министърът на правосъдието ще могат да предлагат кандидатури за главен прокурор. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Парламентът реши – изпращаме 100 бронетранспортьора на Украйна

Подобни статии

Back to top button