BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Пожари и буря в Италия, температурите достигнаха 47 градуса

Италия е втората държава в средиземноморието, обзета от пожари и тежки бури. Стотици души са евакуирали домовете си поради опасните температури, а в Сицилия се наложи дори временно затваряне на летището в Палермо, след като температурите достигнаха 47 градуса. Това е рекорд за града, като предишната най-висока температура е била 44,8 градуса.

88-годишна жена е починала на острова, след като линейката не е могла да я достигне поради пожар на острова. Други двама възрастни, на 75 и 77 години, са загинали след пожар в дома им. 

Близо 55 пожара са били докладвани на острова, а в малкото градче Сан Мартино деле Скале пожарите са обградили града и са принудили жителите да се скрият на централния площад.

В градовете Мондело, Капо Гало и Поджио Риденте стотици семейства са евакуирали домовете си, след като пушекът от пламъците е направил въздухът опасен за дишане. Хиляди души се крият в домовете си в Палермо, тъй-като пушекът също е направил въздухът опасен в столицата.

Други места в южна Италия са докладвали 47,6 градуса по Целзий – опасно близо до европейският рекорд за най-гореща температура, която е била 48,8 градуса в Сицилия през август 2021 година.

В Северна Италия ситуацията също е опасна поради тежките бури. Ветрове и опасно време са довели до смъртта на 16-годишно момиче, което е било на лагер в планината и дърво е паднало върху нея. В минало бурята е съборила дървета, които са блокирали метрото. Ветровете в Ломбария в севера са достигнали скорости от 100 км/ч и пожарната служба докладва, че е имало домове с откъснати покриви от силния вятър. Градушка е ударила силно самолет, който е летял към Ню Йорк и се е наложило да бъде пренасочен към Рим за извънредно кацане.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Земетресение в Турция, хора скачали от прозорци и тераси

Подобни статии

Back to top button