BulletinНа ФокусПоследни новини

Кълбото ще сканира очите на хората за да създаде дигитална идентичност

Основателят на популярния изкуствен интелект OpenAI Сам Алтман обяви нов инструмент за сканиране на очите на потребители, за да ги разграничи от изкуствения интелект. Проектът е пуснат с нова криптовалута, за да поощри потребителите да сканират очите си – ако позволите да ви сканират, ще получите WorldCoin и ще ви се валидира дигиталната идентичност като човешко същество.

Още от началото на прокарването на изкуствения интелект сред обществото имаше редица коментари, че целта е да има причина за създаване на “дигитална идентичност”, след като има нужда да се разграничат хората от изкуствения интелект. Методът на верификация звучи още по-зловещо от самият проект – за да получите WorldCoin и верификация, че сте човешко същество, трябва да свалите аплиакцията и да посетите нова технология, наречена “Кълбото”. То представлява едно метално, лъскаво Кълбо с черен екран, което започва да ви сканира и поставя в базата данни ако се приближите до него. устройството е съвсем малко и е поставено на произволни места из градовете – с целта просто да се разхождате и да отидете да се сканирате. Засега има 35 Кълба в 20 държави в света. Когато отидете там, Кълбото ви сканира биометричните данни и особено очите, след което прибира вашата идентичност в база данни и верифицира, че сте човек. За награда – получавате крипто монетата. 

Според Сам Алтман вече 2 милиона души са се записали за технологията от тестовата фаза и има огромен интерес от потребителите да бъдат сканирани срещу криптовалутата. Други, като например бившия собственик на Туитър Джак Дорси писаха подигравателни съобщения за идеята за глобален проект за координиране на дигиталната идентичност.

Много от коментарите в интернет изразяват притеснение от това да се създава дигитална база с биометричните данни на хората, която се събира от Кълбото.

Разбира се има и оптимизъм особено сред хора в технологичната сфера, които споделят, че с нетърпение чакат да получат своята дигитална идентичност и да може да бъдат различавани от изкуствения интелект. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски: Всяко предателство към Украйна предизвиква ярост

Подобни статии

Back to top button