BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Официално: Украйна ще празнува Коледа на 25 декември, за да се разграничи от Русия

Вече е официално – Украйна ще празнува Коледа на 25 декември, вместо на 7 януари, както бе досега. Законът, подписан от президента Зеленски, цели да подчертае независимостта на Украйна и отдалечаването и от Руската православна църква. 

“Непрестанната и успешна борба за тяхната идентичност допринася за желанието на всеки украинец да живее техния собствен живот с техните собствени традиции и празници”, гласи обяснително съобщение за закона на сайта на парламента. 

Украинската църква традиционно празнуваше Коледа на 7 януари както руската, но след действията на руската църква, свързани с войната, се заговори за смяната. 

Московската патриаршия благослови войната в Украйна, а Патриарх Кирил подкрепя президента Путин. Той заяви, че руските войници, които загинат във войната, ще бъдат опростени от греховете си. 

Поради тези действия, миналата година украинската църква официално разреши да се празнува Коледа на 25 декември, а вече празникът се променя и спрямо държавата.

Обяснението официално гласи, че целта на новия закон е да се изостави руското наследство, което налага коледните традиции на 7 януари. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Още бойци на „Вагнер“ се приближават до „слабото място на НАТО“ край Полша

Подобни статии

Back to top button